BAKAN BAYRAKTAR’DAN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere geldiği Mersin’de, Türkiye’nin enerji politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
İlk olarak Mersin Valiliğini ziyaret eden Bayraktar, daha sonra AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Mersin’in tarım, sanayi ve ihracatın yanı sıra enerji alanında da önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bayraktar, kentin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.
Türkiye’nin enerji tüketiminin arttığını ancak ihtiyacın yaklaşık yüzde 70’inin ithalatla karşılandığını dile getiren Bayraktar, yıllık enerji ithalat faturasının 60-70 milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyledi. Dışa bağımlılığı azaltmak için petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda üretimin sürdüğünü belirtti. Mevcut durumda 4 milyon hanenin yerli doğal gaz kullandığını ifade eden Bakan, 2027 yılında bu sayının 8 milyona çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Mersin’in Çamlıyayla ilçesine de doğal gaz müjdesi veren Bayraktar, ilçenin 2027 kışında doğal gazla buluşturulacağını söyledi. Türkiye’nin Karadeniz ve Akdeniz’deki arama faaliyetlerinin yanı sıra Somali’de de petrol aradığını hatırlatan Bayraktar, Gabar’da gerçekleştirilen petrol keşfinin üretime önemli katkı sağladığını dile getirdi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali çalışmalarında da sona yaklaşıldığını belirten Bayraktar, yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen projenin tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını kaydetti.
Enerjide bağımsızlığın Türkiye’nin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, yerli kaynakların kullanımını artırarak enerji ithalatını azaltmayı amaçladıklarını söyledi. Vatandaşlara yönelik elektrik ve doğal gaz desteklerinin de sürdüğünü belirten Bakan, doğal gaz faturalarının yüzde 63’ünün, elektrik faturalarının ise yaklaşık yüzde 55’inin devlet tarafından karşılandığını ifade etti. Son 5 yılda enerji destekleri için toplam 74,9 milyar dolarlık kaynak kullanıldığını da sözlerine ekledi.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2026 Tüm Hakları Saklıdır.
URA MEDYA


